Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Återuppståndelsen...

I know! Skandalartat länge sedan jag uppdaterade hemsidan, men häng kvar så får ni snart en förklaring! Mycket har hänt men jag kommer bara kortfattat sammanfatta senaste månadernas aktiviteter på hästfronten.


Kan inleda med att förklara bristen på uppdateringar. I våras gick jag ur en 11 år lång relation vilket innebar flytt till staden (Borås) och ja, uppenbarligen en ganska stor omställning i livet. Allt ställs på sin kant och jag har fått ta mig en seriös funderare kring hur hästeriet skall se ut framöver. Det kommer att bli mindre tid över, längre resväg och ja, helt ärligt har jag vigt mitt liv åt hästarna så tankarna på att pausa finns också där i bakhuvudet. Så det är helt enkelt så det ligger till....

 

Vad har då hänt, jo massor! Vet knappt var jag skall börja…;)

- Höjgaards Joker 282 genomförde sitt 3-årstest i Tvååker. Han skötte sig bra, var inte speciellt hingstig utan ganska fokuserad. Dock brister han i sin bjudning och det drar ju genast ned poängen, dock fick han fantastiskt fina exteriörpoäng och är till dags dato Sveriges högst bedömda gångartstalang på 3-årstesten. Fördelningen blev 998109, galopp 7, löshoppningen 77. (Exteriört 45p...;)) Total gångarter 52 p (utmärkelse) Total hopp 47 p (klass I).


 

- Miss Scarlet visades på Grevagården och tyvärr prickade vi inte in den där ”toppendagen” utan fick förbryllat se henne gå i korsgalopp löshoppningen igenom. Ett beteende hon inte uppvisat under något av alla träningstillfällen och hon fick även kritik för en stark högerställning i galoppen vilket tyder på att hon inte var 100% jämn i sin kropp utan kompenserade upp för något. Korsgaloppen påverkade taxeringen och därmed sprången där hon inte var riktigt lika spektakulär teknikmässigt som tidigare. Exteriörvisningen gick bra och för att vara en ”dålig” dag håller hon även en hög lägstanivå med sina 88787, galopp 6, löshoppning 7-7! 
 

Ägare Frida beslutade sig även slutligen för att betäcka Scarlet. Hingstvalet togs dock inte lättvindigt utan vi genomförde diverse road trips för att personligen få se de tilltänkta kavaljererna i verkligheten! Valet föll till slut på ”Barbie-Ken”- hingsten Canterbury! En multitalang med stor talang för både dressyr och hoppning och vars första avkommor i Sverige inte har gjort uppfödarna besvikna! Årets fölungar har varit riktigt flotta och rörliga så det är med stor nyfikenhet vi kommer följa Scarlets dräktighet!

 
- Årets föl!

Först ut att föla av våra ston var Björkhems Tara, a.k.a. Götis! Hon knep i flera dagar men så slutligen en kväll vid 19-snåret när vi fortfarande var i stallet kunde vi se hur värkarbetet började sätta igång så då var det bara till att slå sig ner. Efter en stund stod där en välskapt hingstunge som gjorde flera ihärdiga och ivriga försök att komma upp på fötter. Första fölningen som vi fått bevittna med egna ögon, så helt klart speciellt! Intressant att se hur Götis med denna hingstfölunge är mycket mindre vaktig och orolig än vad hon var med fjolårets energiknippe Tingla!
Efter diskussioner och argumenterande beslutades det slutligen för namnet ”TheMa’s Borromir” och årets föl får lite av ett Sagan om Ringen-tema. Vi heter ju trots allt TheMa….Eftersom Götis redan har en dotter som heter Rohirrim, även detta från Sagan om Ringen, tyckte jag att det kunde vara lämpligt att följa samma tråd. Gestalten Boromir i filmen stavas ju med ett R men eftersom vi har trippel-R i Rohirrim fick det bli Borromir med detsamma! Det är intressant att se hur denna grabb från dag 1 visat sig vara något extra, han är en härlig individ med ett riktigt trevligt temperament och mycket utstrålning. Riktigt snygg så det skall bli kul att se hur han utvecklas. Dessutom har han ärvt sin mors vackra, mörka färg!

 

Föl nummer två leverades kort därefter och denna gång var det dags för vår allra första avkomma till Björkhems Arn och Malva! Ett litet stoföl blev det som de första dagarna var helt bedårande och med en mycket stark utstrålning, helt klart det vackraste av alla våra föl! Med tanke på SOR-temat fick det bli en liten ”TheMa’s Moria”! Den lilla fröken har utvecklats i lite varierad riktning, vissa dagar ser hon jättetrevlig ut medan hon andra dagar ser ut som en liten köttbulle! I och för sig hade Arn samma bekymmer som ung, det var bara bitvis som han glimtade till och först som 2-åring vågade vi börja tro att det kanske trots allt fanns lite potential i honom!
Moria var dock inte Arns första avkomma utan allra först ut var Björkhems Tessa-Mi som fölade ett stoföl efter Arns som döpts till Björkhems Em-Mi. En söt och långbent fölunge! Några veckor därefter kom det första hingstfölet då Anneli Svenssons sto Essa äntligen fölade. Hingstfölet fick namnet Arne och vi såg även honom på premieringen i Tvååker i juli då Essa höjdes till A. Ägarna är mycket nöjda med hans trevliga temperament och den lille grabben hade både en fin sida och trevliga rörelser så uppfödarens plan är att visa honom på hingstpremieringen om han fortsätter utvecklas positivt. 


 

I år har Arn fått betäcka både Ässa och Malva, båda är konstaterade dräktiga. Vi fick även finbesök av Emelies tjusiga sto Anni (Hugo-Heiden) som även hon är dräktig med Arn! Vi debuterade ju som hingsthållare i år och det har gått superbra, Arn är helt fantastiskt snäll och betäckningarna går oerhört smidigt. Har jag sagt att vi älskar vår guldpojke? 
 

 

Under våren var Arn dessutom på inkörning på Ryasjö Hästgård där han skött sig strålande. VI körde lite här hemma men fick ta honom till veterinären för att kontrollera och åtgärda tänderna då han hade lite bekymmer i munnen. Efter sommarens betäckningar har han fått lite fortsatt ridutbildning och i mitten av augusti fick han åter åka till Ryasjö för att finslipa inför bruksprovet. Tyvärr är Lars-Åke som utbildat honom uppbokad på annat håll Vetlandahelgen så vi försöker lösa kuskfrågan. Själva känner vi oss på tok för orutinerade inom körningen för att ge oss på ett så pass viktigt moment.
 

Jag gjorde även en liten chansning i början av sommaren när jag efter kontakt med ägaren fick ta den godkände, snygge hingsten Alvedon Kry 214 på prov. Ända från Norrbotten fick han resa och in i stallet klev en väluppfostrad och mycket trevlig hingst. Jag red honom i början av sommaren och kände lite på honom och kunde bara konstatera att han ärvt sin fars härliga energi och arbetsvilja.Tyvärr så kommer verkligheten ikapp en och på grund av de privata omständigheterna blev det ohållbart att köpa loss Alvedon för att ha honom som min privata rid- och tävlingshäst. Vi hjälpte därför till med annonseringen och med hjälp av uppfödaren Helena på Stuteri Kry fick vi till slut en seriös spekulant av den bästa sorten. Så i slutet av sommaren blev Alvedon såld till Katarina Torstensson som tidigare tävlat den f.d. godkände Sindarve Magi. Rapporter från Katarina säger att Alvedon sköter sig bra och förhoppningsvis ser vi dem på dressyrbanorna framöver!
 

Under sommaren har jag även förberett och visat två av Stall Björkhems fina 3-årsston, Björkhems Brusa och Björkhems Bella-Bus. I sedvanlig ordning åkte vi till Svenljunga och till både vår och uppfödarnas glädje tilldelades de diplom! Min favorit, på grund av hennes härliga känslighet, Bella Bus placerade sig till och med som tvåa i ringen med finfina 99798 = 42p medan stallkamraten Brusa tilldelades 88889 =41p.

Bella Bus


Brusa


I skrivande stund befinner sig tjejerna åter på Yttergården där det skall till lite finputs inför helgens stundande riksutställning. Brusa är i extrem växtfas men lyckas ändå röra sig skapligt medan Bella Bus är en liten smärt tjej med härlig energi. Buset är min favorit då hon är superkänslig vilket jag älskar, elektrisk fröken där man verkligen får vara uppmärksam på sitt egna kroppspråk. Det finns även en hel del gång i denna lilla tjej, men det gäller att få fram det….hon är absolut inte spektakulär vid första anblicken men växer i rörelse och har en härlig mekanik och energi. Riktigt sporty och med en galopp som man skulle passa sig riktigt väl på hoppbanorna. Haha, som ni märker, denna skulle jag kunna lovorda i all oändlighet! Brusa, som är helsyster till Alexya, är mycket olika sin syster till både utseende och temperament! Något mildare temperamentsmässigt men också mer elastisk i sina rörelser, nog den av Tyckas avkommor som rör sig allra bäst, bara synd att hon är så hög bak för dagen.
 

Tiden går fort och i sommar var det även dags för min RP-uppfödning Moneypenny TM att visas på både premiering och 3-årstest. Ägaren Pernilla har gjort ett jättebra jobb med henne och inridningen under våren har inte varit några problem och de har till och med gjort ett enklare ridprov. Pensan är även betäckt och konstaterad dräktig med bedårande lilla Brännornas Rigoletto, skall bli riktigt kul att se vad det blir av den kombinationen. 
 


Premieringen gick av stapeln i mitten av juli och Pensan visades för Kurt Larsson. Lite sommarrund för dagen om man skall vara petig men visningen gick bra vilket gjorde att hon fick en trevlig muntlig kritik och poängen 88887 = 39p. I slutet av augusti var det då dags för det efterlängtade 3-årstestet och det var med skräckblandad förtjusning vi åkte till Åstorp. Dräktiga ungston är aldrig tillförlitliga och dagsformen kan variera mycket. Pensan skötte sig jättebra men hade lite dålig bjudning, hon vill gärna trava in istället för att ta galopp vilket påverkar bedömningen. Lösgaloppen gick dock bra och hon visade att det även finns en hel del elasticitet i traven. Det var första gången jag såg henne löshoppa och blev helt ärligt ruskigt imponerad och glad. Teknikmässigt var hon riktigt fin både fram och bak, mycket bättre än vad jag hade vågats hoppa på och det finns en hel del hopp i henne! Exteriört stod hon sig bra och poängen stannade på 88788, galopp 7 och 8-7 i hoppningen. Det blev en snöplig poäng från gångartsdiplom och klass I för både hopp- och gångarterna vilket jag som uppfödare är supernöjd med! Hmm…Bertha kanske skall få göra fler sådana där avkommor!? ;)
 

Jag har även fått rapporter från Charlotta som äger brorsan Bond TM, de har kommit igång ordentligt med hoppningen nu och under hösten hoppas jag på att kunna åka upp och hälsa på dem båda!
 

Ständiga uppdateringar via FB får vi även från Moa som köpte Tingla. Lilla Tingelingen gör stort intryck på de som träffar henne och vi är inte förvånade! Den lilla hästen har det där lilla extra och är en riktigt showig primadonna som älskar uppmärksamheten hon får. Det går inte annat än tycka om den lilla pinglan!

Så där, för er som följer oss på FB så var det inte mycket nytt under solen och ändå har jag nu har säkerligen glömt hur mycket som helst!t Lovar inget men räknar med att uppdatera lite mer frekvent under hösten...;)

Ha d gott!

Kram T

 

 

 

Tisdagen den 11 september 2012 kl. 16:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

och lite till....

Var min evighetsuppdatering redan klar!?! Nej då! :D

 

De hästar som har tagit mest tid i anspråk på sistone är ju mina två ”uppdragshästar”. När jag läser min senaste uppdatering så ser jag till min fasa att jag inte har upplyst er, kära läsare, om en vårens roligare händelser! I början av mars kom nämligen ytterligare en grabb till våra stallar, och inte vilken grabb som helst utan årgångsettan i Vetlanda 2011!

 

Fam Nord från Stuteri Rubin lämnade deras fina unghingst Höjgaards Joker 282 i mina händer för förberedelser inför vårens 3-årstest. Att får äran och förtroendet att ta sig an en häst som Joker kändes oerhört privilegierande och vi är så glada över att fått tilliten att förvalta denna juvel!

 

"Jokermannen"

 

Joker har utvecklats mycket sedan hösten och är en riktig snygging! Att han dessutom var så välhanterad så att det är en fröjd att jobba med honom, ja det gjorde inte saken sämre. Då han aldrig hade löshoppat innan han kom till mig så hade vi ett gediget arbete framför oss. Dessutom fick han en mindre sårskada precis dagarna efter ankomst vilket tog några veckor i anspråk innan det läkte ut, därav kunde vi på allvar först börja jobba på ”riktigt” i slutet av mars. Träningen har bestått av lösgalopp i vår paddock där underlaget är lite tungt vilket vid rätt avvägning av träningsdosen stärker hästarna på ett positivt sätt. I lösgaloppen har jag introducerat bommar och mindre hinder, dels för att stärka upp galoppen med hjälp av galoppbommar, dels för att ge ”Jokermannen” bomvana/träning.

 

Till en början hade han lite dålig bjudning och med hagen precis bredvid paddocken så testas koncentrationsförmågan. Självklart skall våra brunstande ungtjejer ha koll på läget när en sådan snygging showar i paddocken! Joker har dock löst uppgiften på ett bra sätt och allt eftersom tiden har gått har han blivit än mer uppmärksam på mig och mina signaler. Vi har dessutom hunnit med två löshoppningar för hoppdomaren Lasse Berglund som lämnat positiva omdömen om Joker. Första gången var det tredje gången som Joker löshoppades och då fick han en liten mjukstart. Några veckor sedan var det dags igen och då hade jag hunnit träna honom hemma ytterligare några gånger emellan. Nyskodd och utvilad visade Joker på en stor förbättring! Med god energi, självförtroende och mer styrka tog han sig an hindrena och klarade detta på ett säkert sätt. Lasse var mycket nöjd med utvecklingen och vi fick lite inofficiella siffror efter visningen vid hand som den dagen hade räckt till dubbeldiplom…Om så blir fallet dagen D, det är dock en helt annan fråga!

 

På språng! ;)

 

Nu närmar sig 3-årstestet i rasande fart, i skrivande stund är det endast några timmar kvar och Joker har den senaste veckan fått vila. Fysiskt behöver han det egentligen inte men psykiskt anser jag att det gör dem gott att bara få gå och drälla den sista tiden. Då kommer gnistan, längtan och energin tillbaka och förhoppningsvis kommer Jokermannen tända till när det väl blir dags. Sista löshoppningen skedde i paddocken hemma för drygt en vecka sedan. Det var bästa gången hitintills och Joker var både lyhörd, energisk och hoppade med både glädje, bjudning och med god kapacitet. Grabben kan! Nu får vi hålla tummarna för att inte hormonerna ställer till det för honom….


Efter helgens treårstest är det dags för Joker att inleda sin avelskarriär och i år står han stationerad på Stall Björkhem för de som är intresserade.


Joker är ju inte den enda som tränas inför 3-årstest utan det närmar sig även för Scarlet. Scarlets träning och utbildning har förlöpt väl under hösten och våren men i slutet av mars stötte vi på en liten vägbula. Scarlet blev mer än lovligt förtjust i Joker och efter att ha brunstat konstant i flera veckor med minskad kvalité på träningen beslutades det att Scarlet fick åka hem för att bryta den negativa trenden. Stackars Scarlet åt dåligt, föll ur och var allmänt matt och seg vilket innebar att både ridningen och löshoppningen påverkades. Väl hemma i skogen igen så återgick hon till sitt gamla vanliga jag och vi har enbart tränat ett fåtal dagar i veckan för att hålla igång. Dels genomfördes ett minigenrep på Berga gård då vi löshoppade för Lasse och även visade för hand. Föregående gång var Scarlet i sin brunstbubbla och tappade all bjudning men denna dag var ordningen återställd och hon hoppade som vanligt, det vill säga bra!

 

Scarlet...

På Valborg var det dags för det stora genrepet på Grevagården i Skövde. Scarlet tog inte ett felsteg och det lilla team som ägare F har skrapat ihop, oss båda inkluderade, skötte sig alla kalasbra. Avspänt och fokuserat kunde vi understödja Scarlet som numera är så van och trygg i situationen att hon gör precis allt enligt regelboken. Positiva omdömen fick vi och efter en kort vila så gjorde vi ett enklare ridprov. Nu är det precis som för Joker dags för vila för Scarlet fram till att hennes 3-årstest går av stapeln helgen den 12-13 maj. Oavsett hur det går denna dag så har vi lite skojsamt konstaterat att Scarlet vid de två sistnämnda genrepen visat sig tillräckligt väl för diplom båda gångerna, så det bådar ju gott!

 Genrep och lite slankare former...;)

 

Nu goda vänner närmar sig denna mastodontuppdatering sig sitt slut. Håll tummarna för oss de kommande helgerna och håll ögonen öppna för Götis närmar sig leveransdatum!

 

 

Fredagen den 4 maj 2012 kl. 23:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

och lite till....

Var min evighetsuppdatering redan klar!?! Nej då! :D

 

De hästar som har tagit mest tid i anspråk på sistone är ju mina två ”uppdragshästar”. När jag läser min senaste uppdatering så ser jag till min fasa att jag inte har upplyst er, kära läsare, om en vårens roligare händelser! I början av mars kom nämligen ytterligare en grabb till våra stallar, och inte vilken grabb som helst utan årgångsettan i Vetlanda 2011!

 

Fam Nord från Stuteri Rubin lämnade deras fina unghingst Höjgaards Joker 282 i mina händer för förberedelser inför vårens 3-årstest. Att får äran och förtroendet att ta sig an en häst som Joker kändes oerhört privilegierande och vi är så glada över att fått tilliten att förvalta denna juvel!

 

"Jokermannen"

 

Joker har utvecklats mycket sedan hösten och är en riktig snygging! Att han dessutom var så välhanterad så att det är en fröjd att jobba med honom, ja det gjorde inte saken sämre. Då han aldrig hade löshoppat innan han kom till mig så hade vi ett gediget arbete framför oss. Dessutom fick han en mindre sårskada precis dagarna efter ankomst vilket tog några veckor i anspråk innan det läkte ut, därav kunde vi på allvar först börja jobba på ”riktigt” i slutet av mars. Träningen har bestått av lösgalopp i vår paddock där underlaget är lite tungt vilket vid rätt avvägning av träningsdosen stärker hästarna på ett positivt sätt. I lösgaloppen har jag introducerat bommar och mindre hinder, dels för att stärka upp galoppen med hjälp av galoppbommar, dels för att ge ”Jokermannen” bomvana/träning.

 

Till en början hade han lite dålig bjudning och med hagen precis bredvid paddocken så testas koncentrationsförmågan. Självklart skall våra brunstande ungtjejer ha koll på läget när en sådan snygging showar i paddocken! Joker har dock löst uppgiften på ett bra sätt och allt eftersom tiden har gått har han blivit än mer uppmärksam på mig och mina signaler. Vi har dessutom hunnit med två löshoppningar för hoppdomaren Lasse Berglund som lämnat positiva omdömen om Joker. Första gången var det tredje gången som Joker löshoppades och då fick han en liten mjukstart. Några veckor sedan var det dags igen och då hade jag hunnit träna honom hemma ytterligare några gånger emellan. Nyskodd och utvilad visade Joker på en stor förbättring! Med god energi, självförtroende och mer styrka tog han sig an hindrena och klarade detta på ett säkert sätt. Lasse var mycket nöjd med utvecklingen och vi fick lite inofficiella siffror efter visningen vid hand som den dagen hade räckt till dubbeldiplom…Om så blir fallet dagen D, det är dock en helt annan fråga!

 

På språng! ;)

 

Nu närmar sig 3-årstestet i rasande fart, i skrivande stund är det endast några timmar kvar och Joker har den senaste veckan fått vila. Fysiskt behöver han det egentligen inte men psykiskt anser jag att det gör dem gott att bara få gå och drälla den sista tiden. Då kommer gnistan, längtan och energin tillbaka och förhoppningsvis kommer Jokermannen tända till när det väl blir dags. Sista löshoppningen skedde i paddocken hemma för drygt en vecka sedan. Det var bästa gången hitintills och Joker var både lyhörd, energisk och hoppade med både glädje, bjudning och med god kapacitet. Grabben kan! Nu får vi hålla tummarna för att inte hormonerna ställer till det för honom….


Efter helgens treårstest är det dags för Joker att inleda sin avelskarriär och i år står han stationerad på Stall Björkhem för de som är intresserade.


Joker är ju inte den enda som tränas inför 3-årstest utan det närmar sig även för Scarlet. Scarlets träning och utbildning har förlöpt väl under hösten och våren men i slutet av mars stötte vi på en liten vägbula. Scarlet blev mer än lovligt förtjust i Joker och efter att ha brunstat konstant i flera veckor med minskad kvalité på träningen beslutades det att Scarlet fick åka hem för att bryta den negativa trenden. Stackars Scarlet åt dåligt, föll ur och var allmänt matt och seg vilket innebar att både ridningen och löshoppningen påverkades. Väl hemma i skogen igen så återgick hon till sitt gamla vanliga jag och vi har enbart tränat ett fåtal dagar i veckan för att hålla igång. Dels genomfördes ett minigenrep på Berga gård då vi löshoppade för Lasse och även visade för hand. Föregående gång var Scarlet i sin brunstbubbla och tappade all bjudning men denna dag var ordningen återställd och hon hoppade som vanligt, det vill säga bra!

 

Scarlet...


 

På Valborg var det dags för det stora genrepet på Grevagården i Skövde. Scarlet tog inte ett felsteg och det lilla team som ägare F har skrapat ihop, oss båda inkluderade, skötte sig alla kalasbra. Avspänt och fokuserat kunde vi understödja Scarlet som numera är så van och trygg i situationen att hon gör precis allt enligt regelboken. Positiva omdömen fick vi och efter en kort vila så gjorde vi ett enklare ridprov. Nu är det precis som för Joker dags för vila för Scarlet fram till att hennes 3-årstest går av stapeln helgen den 12-13 maj. Oavsett hur det går denna dag så har vi lite skojsamt konstaterat att Scarlet vid de två sistnämnda genrepen visat sig tillräckligt väl för diplom båda gångerna, så det bådar ju gott!

 

Nu goda vänner närmar sig denna mastodontuppdatering sig sitt slut. Håll tummarna för oss de kommande helgerna och håll ögonen öppna för Götis närmar sig leveransdatum!

 

 

Fredagen den 4 maj 2012 kl. 23:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

En evighet...

Ja, nu var det en evighet sedan jag sist uppdaterade här på hemsidan! Skäms på mig! Dock har några av våra tappra läsare kunnat hålla sig ajour med händelserna på Stall TheMa via Facebook där kortare och mer aktuella updates publiceras. Självklart skall hemsidan fortsättningsvis vara en informationskanal där du som besökare kan finna väsentlig information om oss och våra hästar! För händer saker, det gör det!

 

Under våren har det varit full rulle hos oss och hästar har både kommit och gått! Efter en seg höst och vinter där marknaden stod nästinintill still för hela häst-Sverige så lossnade det rejält när solen återkom med värme och löfte om ljusare tider.

 

Först ut att byta ägare under 2012 var ju vår lilla ”Tingeling”, eller TheMa’s Tingla som hon mer korrekt heter. Tingla är ett härligt ungsto med mycket karisma och energi och som rör sig riktigt väl. En riktigt häftig unghäst som vi är stolta uppfödare till! Inte kunde vi blivit mer glada än när Moa Belin kontaktade oss med intresse för Tingelingen. I början av året gjordes alltså affären upp men först i påskhelgen blev det dags för leverans då Moas nya stall var färdigbyggt. Moa med sambo Mikael kom ner på långfredagens kvällskvist och efter att ha kikat på hästarna blev det middag och en massa prat!

 

Morgonen därpå var det dags för Tingelingen att lämna våra västgötska skogar och bege sig norrut. Hon fick åka lös i transporten då det var en lång resa med mellanlandning och övernattning i Uppsala. Vi fick stadiga rapporter om att Tingla skötte sig fint hela resan och snabbt gjorde sig hemmastadd med sina nya bruna, långbenta hästvänner.

 

Tingla var dock inte den enda av våra uppfödningar som har lämnat oss utan lite hastigt och lustigt så fick även vår TheMa’s Älska-Mi flytta norröver! Via Maite Arwedsson på Allarps Hästgård fick vi kontakt med en tjej som sökte välstammat fjordsto av större modell för framtida tävlingar inom hoppning samt även avel. Egentligen hade vi inte tänkt sälja Älska då vi är mycket förtjusta i henne. Hon har en riktigt bra storlek och snygg sida, dessutom är hon rörlig och som pricken över i:et, ett ljuvligt temperament! Men när rätt köpare dyker upp, ja då får man följa sin magkänsla och hitintills har vi ju aldrig blivit missnöjda! I slutet av mars månad blev Älska upphämtad av nya ägarinnan Rebecka Arneland och föga förvånande skötte sig Älska dunderbra. Även från Rebecka får vi frekventa uppdatering om att Älska är lika älskvärd som alltid och att allt rullar på. Så helt klar stor lycka från båda håll!

 

Säger hejdå till Älskehästen...

 

Som om detta inte vore nog har även både Tezz och Alexya skiftat ägare. Tezz är såld till Jennie Johnsson men åker först i slutet av maj då det också är ett stallbygge som skall färdigställas innan Tezz kan ”flytta” in. Jennie var här och provred och blev genast förtjust i Tezz, vilket vi såklart förstår! Tezz är ett jättehärligt sto av lite mer storhästkaraktär än ponnystuk. Hon är i god form nu och skäms inte för sig varken exteriört eller ridmässigt. Vi plockade vargtänder för någon månad sedan och det gjorde skillnad, därefter har utvecklingen bara gått framåt. Hon jobbar nu stadigt i form i alla 3 gångarter och galoppen har blivit både lite rundare och bärigare, dock finns det en del kvar att jobba på där. Övergångar, halter och ryggningar sitter också bra, dessutom har vi introducerat galopp från skritt vilket hon gör riktigt bra. Inhoppningen är påbörjad och jag har fått känna på några riktigt fina språng så det kommer blir en finfin allroundhäst

framöver.

 

Tezz löshoppar 90 cm m god marginal...

 

Tezzan hos bästa vetten Ionel! Tumme upp!

Sist ut att lämna oss var alltså Alexya som gjort stora framsteg under våren och som mentalt har mognat mycket! Det är en riktigt fin kvalitetshäst som jag i svaga stunder har funderat att själv behålla då hon ger en sådan fin ridkänsla och har sådan naturlig lätthet för allt hon gör. Dock är vi båda egensinniga och i långa loppet vet jag inte om det blir den bästa kombinationen! Från Östergötland kom i alla fall en härlig familj och tittade på henne, här fanns det hästintresse hos alla, både föräldrar och barn. Alexya är tänkt som ridhäst till den yngre tösen i familjen. Provridningen gick jättebra och några dagar senare kom telefonsamtalet som slutförde affären så strax efter påsklovet åkte Alexya till sitt nya hem. Nu hoppas jag på bilder och rapporter om att allt fortlöper lika väl där!
 

Jaha, så var det alltså på saluhästfronten, det vill säga idag inga hästar kvar att sälja, för stunden!

 

Arn är hemkommen från sin inkörning hos Lars-Åke Johansson på Ryasjö Hästgård och detta har han klarat finfint! Vi fick se honom avlägga ett litet ”examensprov” där han drog både rockard, lunningsbåge och stock. Det är helt klart en grabb som trivs med det där extra styrkearbetet som de tunga stockarna medför! Väl hemma har vi själva provat att harva paddocken, köra stock och även rockard. Dock var vår nyinköpta rockard inte helt funkis, skaklarna sitter inte riktigt bra och tyvärr kunde vi inte använda vår maratonsele till den heller. Lokselen fungerar men är inte optimal så vi får avvakta tills vi finner rätt utrustning.

 

Dessutom har Arn äntligen fått ett välförtjänt besök hos Ionel för att kontrollera tandstatusen, och det visade sig vara välbehövligt. Vargtänder hade han inte, däremot hakar långt bak i svalget vilket skavt och gett sår på slemhinnorna. Han har därför fått vila munnen några veckor och för någon vecka sedan återupptog jag istället ridningen. Han är ju riden ett fåtal gånger i somras och någon enstaka gång under hösten men nu kom han tillbaka från Lars-Åke med en välmusklad och stark rygg vilket gjorde att jag kände mig mer bekväm med att rida honom. Kanske blir det kvalitén i höst om jag finner någon duktigt liten ryttare som vill visa honom.

 

Arn under inridning sommaren 2011 - ryttare Kimberly Greco

Annars har Arn fått inleda sitt extraknäck som avelshingst och vi har fått debutera som hingsthållare! Då det är vår första säsong har vi medvetet inte marknadsfört Arn då vi varit osäkra på hur väl vi klarar av allt det arbete som det innebär att ha hingst och ston hemma på betäckning. Mamsen som dock är fyndigare och händigare än de flesta snickrade lätt och ledigt en eftermiddag ihop en betäckningsspilta hemma på gården! Det underlättar ju själva betäckningarna avsevärt och minskar skaderisken för alla parter. Dessutom blev den belägen strax utanför våra två uteboxar vilket medför att vi kan låta kontrollera stoets brunstighet gentemot hingsten innan betäckningen. Att Arn dessutom är en gentleman att betäcka med gjorde ju inte saken sämre! Ässa har stått 3 språng och förhoppningsvis resulterar det i en dräktigt, men det återstår att se. Till helgen kommer ytterligare ett sto, och ja, skulle du vilja betäcka med en hingst av mycket god typ, som har tre bra gångarter och en god hopptalang – ja då är det bara att höra av dig!

 

Fortsättning följer i nästa blogginlägg...;)

 

 

Fredagen den 4 maj 2012 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vår, vår, vår!

Ja, vårkänslorna härjar nu runt i min kropp och jag tillbedjer alla möjliga vädergudar om att hålla allt vad snö och minusgrader heter så långt borta som det bara går! Nu har vi haft lite snö, kyla och ja vinter i januari månad, klart! Färdigt! Nu kan våren få komma och låta våra ridvägar och paddock bli användbara igen så man slipper ta transporten till ridhuset vareviga gång man vill arbeta sina hästar…


I år tror jag att vi slår någon form av ”hålla igång-rekord” då det just nu står 3 hästar i stallet som arbetas allt från 2-4 gånger per vecka beroende på väderleken. Tro det eller ej så kommer ytterligare 2 under mars månad…Kanske inte låter så märkvärdigt i era öron men rena fakta är att 1) undertecknad är den som pilotar/arbetar alla arbetande hästar 2) assistans fås av mor och F som sköter markservice och sällskapar vid resor 3) både undertecknad och F har heltidsjobb och ca 30 min bilväg till stallet, så det tar helt enkelt lite tid och när mörkret envist tränger sig på blir tiden än mer knapp. Därav vårlyckan! Hur underbart är det inte att det inte mörknar förrän klockan 18 numera!? Lyx!
 

Jaja, nog om vädret och årstiden! ;D Vad har då hänt sedan sist? Massor, uppenbarligen men vilka guldkorn skall vi plocka ut?

Alexya är riden sedan mitten av januari men skall så snart som möjligt få bli av med sina vargtänder jag tror kommer göra stor skillnad för henne. Hon har en bamsing på sin höger sida där jag upplever att problemet sitter och en liten en på vänster sida, inte ofta jag ser så stor storleksskillnad på dem så det kommer uppenbarligen göra gott för henne.


Med mina 173 tycker jag nog att hon bär upp mig väl!

 Hon rids både i sällskap men också ensam i olika ridhus samt är snäll att rida ut på. Snart skall hon få löshoppa några fler gånger samt ev. få ta något språng med mig på ryggen. Stadig och bussig är hon med en härlig balans och framförallt en galopp som får mina smilband att streta mot örsnibbarna! Dock är hon fortfarande förskräckligt överbyggd, 4-5 cm tillgodo till korset så jag tar det lite lugnt med henne och rider så mycket och länge som jag känner att hon orkar.

 


Snygg häst, eller hur! :D

 

Finfina Tezz blir även hon bättre och bättre. I skrivande stund har hon fått ta det lite lugnare den senaste veckan då hon fick träffa farbror veterinär som plockade hennes vargtänder. Hon har inte haft samma besvär som Alexya men efter lite mer målmedveten träning och en fortsatt låst högersida, ja då var det bara att åka. Skall bli spännande att se hur hon känns efter detta! Hon blir starkare och starkare vilket märks i hennes galopp som utvecklats sedan hösten. Framöver kommer det bli många härliga uteritter i sällskap med Scarlet vilket kommer vara superbra för både Tezz kondition men också mentalt. Det är så lätt att glömma att hon bara är 5! Så bussig och arbetsvillig!


Den som arbetar allra mest är dock den yngsta i skaran, Scarlet, och det är likadant där, man får nypa sig i armen för att förstå att hon inte ens är 3 år fyllda! Som tur är är hon väldigt välutvecklad och storvuxen (<167!) vilket känns skönt då hon inte har några problem med att bära upp mig. Tvärtom är hon stark både fysiskt och psykiskt så det vart lite livat när vi satte igång henne i början av månaden! Självklart kom det precis samtidigt en köldknäpp med hårda knaggliga hagar vilket resulterade i överenergisk unghäst! Det fick bli till att longera de två första veckorna för att försöka återanknyta lite kontakt och samspel. Lättare sagt än gjort med en rödhätta i linan som yrde runt så ben och underlag yrde! ;)

 


http://www.youtube.com/watch?v=D-xllYxx4OM

  
Löshoppningarna för Lasse Berglund har i alla fall gått bra och Scarlet får positiva omdömen vilket glädjer både mig och ägare Frida! På plussidan ligger en fin bakbensteknik där hon också flaggar upp medan galoppen är hennes akilleshäll där hon personifierar ”Tiger” i Nalle Puh….men men, vi hoppas på att det blir bättre när hon lär sig spänna av och får jobba lite mer framöver. Caslickoperationen är lyckad och hon drar inte längre in någon luft vilket känns bra då veterinären kunde konstatera att hon var röd och irriterad i slemhinnan.

Här är en film från senaste löshoppningen: http://youtu.be/rebweDENin0

 

Den sista veckan har vi verkligen utmanat den unga fröken då vi har debuterat med uteritt på egen hand! Fick bli en kort runda på slingan bakom stallet men det är en härlig känsla att ta en 2,5-åring och rida ut helt själv på, i både skritt, trav och galopp! :D Häromdagen blev det ridhuset där en hoppbana var uppställd och vi fick sällskap av en dressyrhäst och två ponnies. Det blev lite snirkligt mellan alla ekipage och hinder men vi lyckades ta oss runt! På ett sätt jättebra miljöträning för Scarlet som just tycker att andra hästar är superintressanta…
 

Andra löshoppningen...

 


I planeringen framöver står fortsatt löshoppning och ridutbildning. Det blir något pass på banan varje vecka men vi skall försöka hålla oss till härliga uteritter samt låta henne jobba på linan någon dag i veckan dessutom. Sadelutprovning i Ljungby hägrar under morgondagen och framöver blir det även någon resa upp till Grevagården där hon skall visas. Vi åker självklart även upp till genrepet men skall försöka även åka dit vid ytterligare ett tillfälle för att bekanta oss med miljön då den unga fröken lätt spänner sig när det finns nya roliga saker att kika på.


De andra kusarna sköter sig fint och konstigt vore väl annars då deras enda syssla är att äta, sova och bajsa! ;) Tingla är tillbaka med kamraterna på lösdriften efter en kort sejour i stallet. Vi filmade en liten snutt när (http://youtu.be/C9g2uxtP6LI) jag pysslade med henne i stallet och fick mycket positiv feedback vilket alltid är extra kul!

 

På lösdriften går även en finfin ”Lexi” som vi hämtade hem för några veckor sedan. Hon har ju varit utlånad som sällskapshäst till en gammal elevs ponny och lyckats med konststycket att charma hela grannskapet! Med sin nyfikna uppsyn, sociala beteende och eviga pratande (gnäggar så fort hon ser en) tyckte grannarna som passerade på sina promenader att hon var helfestlig! Det känns gott i uppfödarhjärtat att höra och likaså var familjen som lånat henne mycket nöjda och vi kunde hämta hem en fin 1,5-åring i strålande skick.


Vad mer har då hänt?
Jo, Stall TheMa återfinns numera på Facebook, med egen sida och allt! :) På en månad har vi fått över 100 personer som tryckt på ”gilla” knappen och förhoppningsvis blir det än fler framöver. Ett smidigt sätt om man vill hålla sig ajour med det senaste som sker i våra stallar då uppdateringen på hemsidan ibland tenderar att dröja och när den väl kommer ter sig mer som en novell…;) Eftersom Facebook är ett världsfenomen där man knutit kontakter världen över beslutade jag mig även för att skriva uppdateringarna på engelska så att de flesta får en insyn i allt som sker och händer! Mams knorrar över att skolengelskan är lite torftig, hennes egna alltså (!), men förhoppningsvis vet hon ju ändå vad som sker! Oroväckande vore det väl annars!? ;) På sidan har varje häst fått ett eget fotoalbum där det även finns en presentation av hästen och dess meriter. För en gångs skulle hyfsat sammanfattat på ett och samma ställe, så har du inte kikat in här än så gör det! Här hittar du länken! Och glöm inte att ”gilla”! ;)

 

Förutom Facebooksidan har jag engagerat mig i lite sentimentala flashbacks då jag en dag hittade lite cd-skivor med gamla filmklipp. Allt möjligt från 2008 visade det sig vara och jag har stegvis länkat vidare till dessa. Till exempel fann jag klippen från Fjord-SM 2008 samt träningstävlingar inför samt från Bond TM’s fölmönstring och Glory Zelias kvalitetstävlan! Vilka minnen! Nyttigt även att så här i efterhand sitta och titta, personligen lär jag mig mycket på att titta på både min egna inverkan, sits men också på att se hur hästarna rör sig samtidigt som jag minns känslan i kroppen så väl! Jag har ett bra korttidsminne men just ridmässigt verkar jag ha någon form av kroppsminne för när jag ser filmerna minns jag känslan i varje steg.

 

Omständigheterna inför mitt SM-deltagande var ju lite speciellt då jag kvalade in två hästar, Thule och Raska, som båda gick i klubbens lektionsverksamhet under vårterminen när kvalen skulle göras. Thule kvalades in i hoppningen och Raska i dressyren. Först i mitten av juni fick jag 100% tillgång till hästarna men det var också i princip enda möjliga tillvägagångssättet då jag under våren aldrig hade hunnit med båda två. Nu fick jag ta över två hästar i god grundkondition och det blev dags för lite finlir. Raska fick jag riktigt fin kläm på sista veckorna innan tävlingen medan Thule, den lille latmasken, kunde vara mer svårmotiverad. På själva tävlingen blev det både flipp och flopp! Raska blev skrämd av läktaren och tyckte inte alls om att ha publiken så nära, så ja, det var det! Känslig, energisk fröken som är helt fantastisk när hon är med en, men ja, inte lika rolig när det spökar i skallen…Energin fick hon istället utlopp för i hoppningens värmningsklass där vi placerades oss 2:a. Tyvärr var det ju inte Raska som var anmäld i SM-klassen utan Thule som fick flera nerslag vilket är mycket ovanligt för honom. Tävlingsnerver eller matthet, who knows? Han hamnade istället precis utanför placering i dressyren så det var helt enkelt lite omvända roller…;)


Lite klipp från Fjord-SM 2008 på Thule och Raska ser du här: http://www.youtube.com/watch?v=uLkY0jfYZpE&feature=g-upl&context=G252ca5fAUAAAAAAADAA
Programridning på Raska inför SM-tävlingarna: http://youtu.be/z0og1Yxm9wk

 

Arn börjar närma sig slutet av sin körutbildning, men än har vi inte hört något direkt nytt. Lars-Åke ägnar all sin tid med hästarna så vill man nå honom så får man verkligen ha tur när man ringer! På Euro Horsemässan som gick av stapeln i helgen lyckades vi dock, helt oplanerat, komma över en maratonsele för ett mycket skäligt pris som vi inte kunde motstå. Så nu hoppas vi på att få hem grabben snart!
 


Tezz fick agera modell men verkar trivas bättre med sin sadel...;)

 

Årtiondets fynd gjorde nog dock Frida som lyckades med konststycket att, på grund av försäljarens misstag, få köpa ett Otto Shumacher-träns med blingbling och hela faderrullan för den banala summan av 499 kr! Prislappen avslöjade ett markant högre, tänkt pris på 3659 svenska riksdaler…som någon sa, ja någon gång ska det vara köparna som har tur och får lite extra tillbaka! ;)

 

Tillsammans med Emelie tillbringade vi söndagen på Scandinavium och fick en fantastisk upplevelse så vi fick se 4 fjordhästar äntra manegen för att delta i en showtävling med några av världens bästa ryttare, eller vad sägs om nyblivne Jerringprisvinnaren Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard, Ludger Beerbaum och Marko Kutscher! Alla 4 var ”hallandsfjordingar” och lite kuriosa är ju att de alla har en skvätt Alexanderblod då två var direkta avkommor medan de två andra hade honom som morfar/farfarshäst. Det var fascinerande att se hur dessa fyra härlig hästar tog denna nya miljö med upphöjt lugnt! Det var bra drag i publiken och hästarna är på intet sätt tränade eller vana vid arenor som denna. De visade dock att de var lätta och energiska i sina rörelser men framförallt väldigt allround! Det var hopp/dressyr och körtävling där hästarna presterade mer än väl i alla grenar. När Ludger Beerbaum stiger av sin fjordhäst och ödmjukt konstaterar att ”They have really good character” – ja då kan man inte bli annat än stolt och rörd!
 

Ett hejdundrande ”BRA JOBBAT” till fam Vendelstrand,

Emma Apelqvist och Jennifer Gull som gjorde detta möjligt

och lånade ut och deltog med sina fantastiska fjordhästar!

Nu kör vi!


Filmklipp finner ni på vår YT-kanal: http://www.youtube.com/user/stakagarden


Det får bli allt för denna gång! Nu kan jag lova en uppdatering inom en snar framtid då vi på fredag får ytterligare en hyresgäst i stallet, vem får ni reda på då!! ;)

Ha d gott och kram till er alla!

/T o M

 

 

 

Onsdagen den 29 februari 2012 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Bertha

Arkiv

 2012

 2011

 2010

 2009

 2008

 2007

 2006

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

Stall TheMa

Marie Sandelin

&

Therese Arvidsson