Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Moneypenny TM 

 

f. 7 juni 2009

e. Simberg Superman RW 113 (Welsh) u. Bertha 28720 (SWB) ue.Bernstein 761 (SWB)

 


Moneypenny TM är Stall TheMas andra uppfödning. Efter att Bertha 2008 visat sig vara en mycket god moder, åt hennes förstfödde son Bond TM, beslutade jag mig för att återigen betäcka henne. Dock satte ekonomin stopp för ytterligare ett halvblodsföl så jag började kika mot ponnyhållet istället. Bertha själv är inte speciellt stor och det finns även mindre ston i generationerna bakom henne. På Hagård Hästgård stod 2 ponnyhingstar på station under sommaren 2008 och det var inte helt lätt att välja. Den ena av dem var den snygga och oerhört rörlige ridponnyhingsten MONTY SP1.

Monty

 

Genom Montys uppfödare har jag tidigare kommit i kontakt med honom och har vid flertalet gånger själv sett vilka kvalitéer denna lilla häst besitter. Emellertid sökte jag en hingst med riktigt bra typ, och självklart bra gång. Monty själv har båda men har mycket stora hästar bakom sig i stammen. Båda föräldrarna, Vermont och Simsalabim, är ju D-ponnier! Vermont i sin tur är ju efter halvblodshingsten Master 850.

 

Valet föll därför på den snygga welshhingsten Simberg Superman RW 113! Inte för att jag kan mycket om welsh, men Simberg är ett välkänt stuteri så i mina ögon kunde ha ju inte vara så tokig varken exteriört eller stammässigt. Dessutom hade den snygga hingsten Superstar samma "blodskombination" i form av Superman som pappa och ett Bernsteinsto som mor!

Superstar

 

Sagt och gjort, "Sune" som han kallades fick utmaningen att betäcka Bertha! Med sina 127 cm blev det onekligen en utmaning, men på Hagård har de både backar och kullar att stå på, om man så behöver!

 

Simberg Superman Rw 113 (www.stuteridesign.se)

 

Några veckor sedan visade det sig att Bertha var dräktig och det var dags att hämta hem henne. På vägen hem skojade vi om blivande namn. Att namnge Bond TM hade ju tagit sin lilla tid men nu tyckte vi att det var uppenbart att döpa kommande stoföl, om det blev en fux, till Moneypenny TM! Båda är nu döpta efter litteratur/filmkaraktärer, i detta fallet inspirerat från Ian Flemmings romaner om Mr Bond! TM i sig är en förkortning av vårt stuterinamn, TheMa, som i sin tur är en förkortning av våra namn, Therese och Marie. Dock skall det tilläggas att kärt barn har många namn och Moneypenny TM kallas allt från Penny, Pensan till MP!

 

Dräktigheten avlöpte väl och en tidig sommarmorgon, söndagen den 7 juni fölade Bertha ute i hagen. Hon hade inte visat några direkta tecken och var dessutom nästa två veckor tidig. Ut kom jordens minsta lilla fölunge, ett litet fuxsto visade det sig. Det vi först reagerade över var den lite udda teckningen. Hon har en nostrimma som löper vid sidan om nosryggen samt en "halv halvstrumpa" på sitt ena bakben. Söt som socker var hon iaf!

En nyfödd liten fölis med en stolt mamma!

Sommarmånaderna rusade fram och plötsligt befann vi oss i mitten av augusti. En torsdagkväll ringer Lotte, Montys uppfödare, och undrar om inte vi har anmält oss till lördagens fölchampionat!?! Nej, svarar jag, för det var väl bara öppet för halvbloden? Det visade sig att vi med ponnyföl också var varmt välkomna och jag skickade in en anmälan, trots att Penny inte ens är ledvan/tam. Vi testade kort på fredagen och som tur är har jag snälla föl! 

 

På lördagen bar det av och från att på torsdagen ha varit två stycken i ponnyklassen, var vi nu fem stycken! Penny gick in med mamma Bertha och de båda skötte sig strålande. Penny fick springa lös efter Bertha för att visa sin trav, och vad hon travade den lilla! Jag gasade på så gott jag kunde med Bertha, som inte har någon trav att skämmas för hon heller, men det var inga som helst problem för Penny! Hon fortsatte till och med att trava när Bertha galopperade!

 

Domaren gillade det han såg och när rangeringen var klar visade det sig att vi var sist kvar i ringen! Penny gick etta! Hon fick 898 på rörelserna och sammanlagt 47p!

Efter fölmönstringen fick vi lite blodad tand och anmälde även Penny till Länghems RK's höstutställning i Länghem. Den gick av stapeln i början av oktober och vi valde att visa Penny fritt, precis som vid fölmönstringen. Domaren Morgan Johnson gillade även han det han såg och Penny belönades med 89889= 42p! 

 

Vi kan inte säga annat än att vi är mycket nöjda med denna uppfödning och att vi hyser stora förhoppningar inför framtiden. Penny har under våren och sommaren 2010 utvecklats till en elegant ettåring med skinn på näsan. 

 

I juli lämnade hon oss för att åka till sitt nya hem i Skåne 

hos Pernilla Folkesson (www.pernillas.nu) och vi önskar henne lycka till med vår pärla! 

 

.

Stall TheMa

Marie Sandelin

&

Therese Arvidsson