Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Björkhems Raska  3136

 

Fjordsto

f. 1997

e. Alexander Lukas 183

u. Björkhems Henja

ue. Tullaren 98

Ljusbrunblack 

 


 

Raska mötte vi första gången då hon var en ängslig tvååring. När Mams klappade henne på halsen så satt hon som ett frimärke i väggen! Läskigt, tyckte hon! Allt eftersom började hon dock ty sig till Mams och tyckte nog att den där tvåbeningen trots allt var lite trevlig.

 

Som 3-åring visades hon och fick 41p på premieringen. Tyvärr ställdes RIKS-utställningen in det året, så det utstågs ingen RIKS-etta.

 

Men redan då hade Raska fått en speciell plats i Mams hjärta och en liten önskan om att äga en guling satte sig kvar i hjärtat. Mams tingade henne och betalde ösom jobbade av henne allteftersom, under tiden var hon fortfarande i Annerlies ägo.

 

Som 4-åring kom hon tillbaka till oss för inridning inför stamboksföringen. Raska har alltid varit mycket snäll, men pigg! Tyvärr hade hon vargtänder, vilket förklarar en del av det eviga springande, som vi inte upptäckte innan hon kom i vår ägo. Ridprovet gick dock mycket bra, hon har utstrålning, och domaren för ridprovet hade aldrig sett en sådan fin fjording förut! Jag visste inte då att de skulle rygga, men det ville han se...Jaja, då får vi väl prova då! Och lilla pållan ryggade som om hon aldrig gjort annat! Hon fick till och med notering "Mycket väl genomfört ridprov" i sin bedömning!

 

Morgan Johnsson, premieringsförättaren, belönade henne med 98899=43p, till vår stora glädje!

 

Som 5-åring, den vårkanten kom hon sedan åter till oss för att äntligen stanna i vår ägo. Tyvärr har tiden aldrig riktigt funnits till så hon har bara ridit sporadiskt lite då och då. Hon är ändå mycket mjuk och fin att rida, men med mycket motor som måste förvaltas på rätt sätt.

 

Jag har startat LC dressyr på henne, men hon kan rörelserna upp till LA. I hoppningen har vi lyckats kravla oss över 90 cm, men endast tävlat 70 cm. Hon är ca 141 cm och jag tycker att jag blir lite för lång för henne.

 


 

Hösten 2003 anordnades en Kallblodsutställning på Berga Gård i Gislaved. Domare var Ronny Johnsson och Raska gick etta bland alla fjordingar! På plats fanns även ardenner och nordsvenskar och i BIS-ringen blev Raska 3:a, hon fick poängen 99899=44p.

 

Två veckor senare är det dags för Vetlanda och RIKS-utställningen dit vi tar med Raska. Till vår besvikelse lyckas hon "tappa" hela 3 poäng och tilldelas 41p, ingen BIS-ring denna dag!

 

Sommaren 2004 åkte Raska till Ballagärde och ägnade några härliga dagar tillsammans med BOTVID 196. Resultatet blev en konstaterad dräktighet! Längtan efter en ullig och härlig fjordfölunge växte sig större för varje dag.

Under sommaren 2004 åkte vi även runt på lite olika utställningar med mycket gott resultat. I Jönköping blev hon reservBIS efter TORPS GUSTEN 197 och de fick båda 42p.

 

Vidare kammade hon hem BIS-titeln i utställningen som Bohusländals Fjordhästförening arrangerade, där gick hon före TEMPERAMENT 227 som 2005 utsågs till Årest Kallblod.

 

Trots besvikelsen året dessförinnan så kunde vi inte låta bli utan anmälde henne även till Vetlanda detta året. Det visade sig att vi hade gjort rätt! Raska korades som utställningens BEST IN SHOW med 99899=44p, "Sveriges vackraste fjording 2004".

 


 

Raska i slutet av sin dräktighet

Samma dag som fölningen

 


 

Om 2004 var ett lyckoår så blev 2005 det motsatta. Raskas dräktighet förlöpte utan några hinder, tjock som en boll, men vid god vigör trots allt. Mams och jag jagade upp varandra veckor innan tilltänkt datum men natten den 22 mars, vid halv tolv, svettades hon och fölningen hade tagit sin början.

 

Vi parkerade oss i sadelkammaren och tjuvkikade på Raska, som dock inte brydde sig om oss det allra minsta. Det är oerhörda krafter som verkar och jag blev lite illa berörd av att se älskade lilla pållan kämpa så. Så jag gick tillbaka in i sadelkammaren då Raska reste sig upp och sedan la sig ner igen. Frambenen var båda två på väg ut och Mams stannade kvar. "Nu skall det bara ta en kvart, annars är något fel", var det sista jag sa innan jag nervöst gick in igen. Tio minuter senare hade Mams tagit hål på fostersäcken, men fölungen var endast halvvägs ute, sedan satt den fast. Huvud och framben låg fint, precis som det skulle, men något satt fast kvar inne i henne. Vi förstod ganska snart att fölungen redan var på väg bort och att Raska behövde hjälp omedelbart. Veterinären hade redan tillkallats och även Annerlie kom över. Veterinären konstaterade att fölungen kom i hundsittande läge, det vill säga bakbenen låg framåt och motade mot bäckenbenet. Efter många om och men kom det lilla stofölet ut, för sent. Hon var så fin! Helt perfekt, välskapt och så söt, vår lilla REMEDY.

 

Tyvärr räckte det inte med att förlora fölungen. Veckan efter fölningen hade Raska fortfarande mycket "slask" från livmodern som kom ut och strax därefter hög feber. Hela den sommaren brottades vi med en livmoderinflammation som växt sig riktigt stor. I början av Juni sköljs en bit av fosterhinnan ut ur Raska, senapsgul och sönderruttnad. Först i slutet av september 2005 friskförklaras Raska.

 


 

 

På vårkanten 2006 fick Raska återigen besöka Ionel på veterinärstationen för ett bakteriprov av livmodern. Detta visade ett fint resultat och Raska fick åka till Stall Björkhem där Temperament stått stationerad i år. Tyvärr har det inte tagit sig någon av gångerna, Raska har haft lite småcystor och det blir tyvärr ingen fölunge nästa år heller.

 


 

RESULTAT

 

3-årspremiering 41p

Stamboksföring 43p

Kallblodsutställning Gällstad 2004, BIS bland Fjord. 44p

RIKS-utställning Vetlanda, 42p

Eksjö, Utställning Reserv BIS 

Utställning BIS

 RIKS-utställning Vetlanda, BIS 44p

Håcksvik 25/9 -06, Utställning, 98899=43 p, ReservBIS bland 140 hästar.

 


 

Utställning Håcksvik 25 september 2006

 

 

 

 


 

 

.

Stall TheMa

Marie Sandelin

&

Therese Arvidsson